Witam wszystkich.
Jak wiadomo jest to moja pierwsza na tym forum, choć już w świecie modelarskim dałem się poznać
Tematem jest niemiecka samobieżna haubica Sd.Kfz. 124 Wespe z wydawnictwa GPM. Jest to pierwsza od 10 lat próba sklejenia pojazdu gąsienicowego z II wojny światowej.
Posiłkuje się relacjami ukończonych już Wespe, a więc Janka i Jackyla.
Proszę o wyrozumiałość w sprawach merytorycznych, niestety nie jestem znawca w dziedzinie broni pancernej, ale ciągle się uczę.
Po pierwszym dniu pracy powstał szkielet:
I po trzech kolejnych:
Spróbowałem wykonać także jedno koło układu jezdnego. Po raz pierwszy zdecydowałam się na glutowanie, bandaż koła jest zaimpregnowany SG. Zaryzykowałem, wyszło fajnie, dalej będę to stosować. Zostałem już poinstruowany aby koła przyklejać do zawieszenia dopiero po zamontowaniu jego do kadłuba, co tez uczynię.
Do retuszu bandażu używam Humbrola nr 67.
Kolejne dni przyniosły dalsze postępy w budowie. Doszły błotniki, a także szoferka? kierowcy. Strasznie nie podoba mi się sposób wykonania wewnętrznej części błotników, przyznam że jest dosyć irytujący.
Oraz efekt ostatniego dnia.
Dla przyszłych sklejaczy tego modelu, radze aby cześć W10 przykleić na, a nie równolegle z górną krawędzią W9. Niestety nie zrobiłem tego przez co byłem zmuszony zmniejszyć wysokość cz. 7 P i L przy pierwszym wywietrzniku. Jacek widzę, że uczynił tak samo.
Retusz górnej krawędzi osłony przedziału bojowego zrobiłem mieszając ze sobą białą, czarna i żółtą akwarelkę z lekkim dodatkiem czerwieni, aż do uzyskania papki.
Na razie to wszystko. Pozdrawiam
Last edited by PITERPANZER on 25 July 2010, 00:20; edited 2 times in total
Pamiętam jak ten model rodził się w bólach na etapie projektu.
Potem podsyłałem Mariuszowi różne wersje kamuflażu .Grafika jaką wykonał GPM jest wręcz genialna . Jeśli chciałbyś spróbować mojej metody to do malowania bandaża używam mieszanki 3 krople Humbrola 33 i 1 kropla metalizera(dowolny).Gdyby koła wydawały ci się zbyt nowe ,to całość możesz przetrzeć Humbrolem 110, metodą suchego pędzla.
P.S.Tytuł postu wyedytowałem i zmieniłem wg schematu
_________________ Zapraszam do sklepu/Welcome to the shop !
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You cannot attach files in this forum You cannot download files in this forum